Opladen van elektrische auto's - bespaar met zonne-energie

Elektromobiliteit kan alleen een volledig klimaatvriendelijk alternatief zijn voor diesel en benzine als de elektriciteit wordt opgewekt uit een hernieuwbare bron. Bij IBC SOLAR gaan zonne-energie en rijden met een elektrische auto hand in hand. Rijd zowel milieuvriendelijk als kostenbesparend door uw elektrische auto thuis op te laden met elektriciteit uit uw zonne-energie installatie.

Met een elektrische auto stoot u geen CO² en andere gassen uit en belast u het milieu dus niet. Daarnaast bespaart u flink op uw brandstofkosten. Indien u uw eigen zonne-energie gebruikt om uw auto op te laden, bespaart u tot 80% op uw “brandstofkosten” in vergelijking met benzinemotoren
 

Wat is het voordeel van een zonne-energie installatie in combinatie met een laadpaal voor een elektrische auto?

 • Onverslaanbare "brandstofkosten" van minder dan 2 euro per 100 km
 • Optimalisatie van het eigen verbruik
 • Klimaatvriendelijk alternatief voor het gebruik van stroom uit het net
 • Onafhankelijkheid van stijgende elektriciteitskosten

Hoeveel zonnestroom moet een installatie produceren om mijn jaarlijkse kilometers te dekken?

Een zonne-energie installatie met een minimale opbrengst van ongeveer 1,7 kilowattpiek wordt aanbevolen indien u jaarlijks 10.000 kilometers rijdt. Onder deze omstandigheden zou een dakoppervlak van ongeveer 10m² voldoende zijn. Uw installatie zal de komende 30 jaar schone elektriciteit leveren voor al uw e-mobiliteitsbehoeften.

Bereken nu hoeveel energie de oppervlakte van uw dak kan opleveren.

Hoeveel kost 100 km met een elektrische auto?

 

Voor elke 100 gereden kilometer met een elektrische auto wordt ongeveer 3,68 euro aan elektriciteitskosten gemaakt met de huidige gemiddelde elektriciteitsprijzen in Nederland.

Thuis opladen is het voordeligst, je betaalt dan de kilowattuurprijs direct aan je eigen energieleverancier. Op dit moment ligt de prijs per kilowattuur (kWh) op ongeveer € 0,23 in Nederland.

Wij gaan uit van een efficiënte elektrische auto zoals de Renault ZOE met een verbruik van 16 kWh per 100 kilometer. Dit komt neer op een kilometerprijs van €0,037 per kilometer.

Ter vergelijking, een  zuinige benzineauto die 6 liter per 100 kilometer verbruikt kost bij een literprijs van € 1,67 ongeveer € 0,10 per kilometer. 

 

Benzine:  6,0 l x 1,67 €/l  = 10,0 € /100 km  
Diesel:  5,0 l x 1,30 €/l  = 6,5 € /100 km 
Elektrisch openbaar laden   16 kWh x 0,41 €  = 6,6 € /100 km 
Elektrisch thuis laden  16 kWh x 0,23 €  = 3,7 € /100 km 

De bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de Nederlandse brandstofprijzen en zijn louter indicatief en onder voorbehoud van prijsveranderingen.
€ 0,41 per kWh is de meest gangbare tarief voor openbaar laden bij de meeste aanbieders. (Bron ANWB)

 

Hoe lang duurt het om een ​​elektrische auto op te laden?

U kunt uw elektrische auto laden met behulp van ieder standaard stopcontact. Het opladen duurt dan erg lang, dit kan wel oplopen tot meer dan 20 uur afhankelijk van het merk en type auto. De beste keuze is om te kiezen voor een EV-charger aan huis. Hiermee kunt u zo snel en voordelig mogelijk uw elektrische auto laden.

Met een EV-charger (ook wel wallbox of laadpaal genoemd) kunt u veiliger en tot 20x sneller laden. Afhankelijk van het model EV-charger en het model auto is uw elektrische auto dan binnen 1 of enkele uren geladen. 

IBC SOLAR biedt u verschillende merken en uitvoeringen EV-chargers aan voor uw elektrische auto.

 

Laadpalen in onze portfolio

KEBA

Het internationaal succesvolle elektronicabedrijf KEBA AG werd in 1968 opgericht in Linz (Oostenrijk) en heeft vestigingen over de hele wereld.

KEBA ontwikkelt en produceert al sinds 50 jaar volgens hun devies “Automation by innovation” innovatieve automatiseringsoplossingen van de hoogste kwaliteit voor de automatisering in de industrie, bij banken, voor dienstverleners en voor de energieautomatisering. Competentie, ervaring en moed maken KEBA tot de technologie- en innovatieleider in de sector. Brede ervaring in de ontwikkeling en productie is de garant voor beste kwaliteit.
 

De voordelen van KEBA laadpalen:

 • Vele mogelijkheden
 • Een succesvol Oostenrijks elektronicabedrijf
 • Geschikt voor zowel thuis alsook (semi-) publieke doeleindes
 • Montage mogelijk aan de muur of op de KEBA montagezuil.


Alle KEBA laadpalen vindt u in onze Productcatalogus.

 

SMA laadpalen

SMA biedt op dit moment 2 verschillende EV-chargers. De SMA EV Lader 7.4 en de SMA EV Lader 22.

De SMA EV Chargers zijn zeer flexibel en dankzij de permanente aansluiting met een laadkabel type 2 compatibel met alle gangbare elektrische voertuigen. Dankzij het SMA Energy System Home krijgen gebruikers oplossingen van één enkele leverancier. Systeem is te integreren in nieuwe en bestaande zonnestroominstallaties. Hij kan eenvoudig worden bediend met een draaischakelaar direct op het toestel of via de SMA Energy app op uw smartphone. Met de boostfunctie laadt hij bijna twee keer zo snel op als een traditioneel laadstation. Zelfs kleine zonnecapaciteiten kunnen vroeg in de ochtend en avond optimaal worden benut dankzij de automatische omschakeling van de een- en driefasige laadmodus.
 

De voordelen van SMA laadpalen:

 • Alles van één enkele leverancier
 • Snel en eenvoudig in gebruik
 • Opladen tot 22 kW met de SMA EV lader 22 kW
 • Boostfunctie voor netcompatibel eenfasig opladen tot 7,4 kW
 • Bediening en visualisatie via uw smartphone met de SMA Energy app
 • Zonnestroom opwekken en optimaal gebruiken

 

Alle SMA laadpalen vindt u in onze Productcatalogus

ABL laadpalen

ABL is een van de pioniers op het gebied van elektrische mobiliteit. Het onafhankelijke familiebedrijf uit het Duitse Beieren (sinds 1923) produceert wallboxen en laadpalen voor particulier, semi-openbaar en openbaar gebruik. Met hun slimme laadoplossingen ontwikkelt ABL zich tot een belangrijke speler in het Duitse energieomslagbeleid.

In Noorwegen - momenteel het land met de hoogste dichtheid aan elektrische voertuigen ter wereld - is ABL al marktleider op het gebied van wallboxen. Bovendien fungeert ABL als een betrouwbare partner voor Daimler AG en Audi AG als het gaat om eMobility. Voor de ontwikkeling van openbare oplaadinfrastructuur vertrouwen steden als München en Neurenberg op ABL-producten.
 

De voordelen van ABL:

 • De goedkoopste optie
 • Een gedegen Duits merk
 • Eenvoudige montage
 • Klein (272 × 221 × 116 mm) en licht (4,5 kg)

 

Alle ABL laadpalen vindt u in onze Productcatalogus