Onderzoek IBC SOLAR: Meerderheid huishoudens kiest voor zonnepanelen vanwege stijgende elektriciteitskosten

Uit onderzoek van IBC SOLAR, leverancier van complete systemen voor zonnepanelen en energieopslag, wint zonne-energie aan populariteit en dit geldt voornamelijk bij huiseigenaren. Belangrijkste reden hiervoor, de snel stijgende energiekosten.

Hiernaast blijkt het aanbieden van eentotaaloplossing voor consumenten een doorslaggevende factor te zijn bij het kiezen van een leverancier. Het onderzoek dat IBC SOLAR uitvoerde in het kader van zijn veertigjarig bestaan wees verder ook uit dat de toekomst van de zonnepanelen-industrie in de elektromobiliteit ligt.  

Besparen op energiekosten 

Vandaag kiezen klanten in de eerste plaats voor zonnepanelen als gevolg van de sterk stijgende elektriciteitsprijzen (96%). De tweede meest voorkomende reden is zelfvoorziening op energiegebied (78%), duurzaamheid (54%) komt op de derde plaats.  

Hoewel het onderzoek bij de Duitse partners en zonnepanelen-installateurs van IBC SOLAR werd uitgevoerd, liggen de resultaten volgens Harold Salden, Directeur IBC SOLAR Benelux, in lijn met de ontwikkelingen op de Belgische/Nederlandse markt: “Voorheen waren de mogelijkheid om zelf stroom op te wekken en duurzaamheid de belangrijkste redenen voor klanten om voor zonnepanelen te kiezen. Tegenwoordig vormen de snel stijgende energiekosten het belangrijkste koopmotief. Dat blijkt niet alleen uit ons onderzoek, dat bevestigen ook onze Belgische/Nederlandse partners. Hiernaast vernemen we vaak dat Belgen/Nederlanders voor zonnepanelen kiezen omwille van de opwaardering van hun huis.” 


 

Criteria bij het kiezen van een leverancier 

Klanten 

Volgens installateurs hechten klanten (78,1%) het meeste waarde aan leveranciers die een totaalpakket kunnen aanbieden. Klanten krijgen dan eén [SF(SB1] contactpersoon toegewezen die voor het hele project instaat. In tweede instantie blijkt productkwaliteit de doorslaggevende factor (73,6 %) te zijn. Iets meer dan een derde van de respondenten (35,4%) laat ook weten dat een snelle verwerking en levering bij de meest voorkomende verwachtingen van klanten horen.   

Partners en installateurs 

90,8% van de installateurs verkiest een leverancier die betrouwbaar en bereikbaar is. De 2e meest keuzebepalende factor is het kunnen aanbieden van een moderne, up-to-date en uitgebreide portfolio dat complete systemen omvat (60,5%). Op de derde plaats komen diensten zoals een goede after-sales service en goede garantievoorwaarden.  

 

De toekomst 

Volgens de ondervraagde partners ligt de toekomst van de zonnepanelen-industrie in de elektromobiliteit (87,4%). Op grote afstand volgen toepassingsgebieden als sectorale koppeling met waterstof (23,5%) en in gebouwen geïntegreerde fotovoltaïsche energie (19,8%). 

 

Over het onderzoek 

De partners van IBC SOLAR zijn ruim vertegenwoordigd in zowel de residentiële als de commerciële sector. De antwoorden van de meer dan 100 ondervraagde PV-specialisten en installatiebedrijven in Duitsland laten duidelijk zien dat het merendeel van de orders voor PV-systemen (72%) afkomstig is uit het segment koopwoningen (residentieel). Vandaag vindt 28% van de PV-installaties bij commerciële en productiebedrijven plaats. De huidige toename van aanvragen uit die marktsegment tonen echter aan dat ook steeds meer bedrijven voor PV-systemen kiezen vanwege de grote besparingsmogelijkheden.