Enexis wil de netbeheerkosten verhogen, dit is hoe u er op kan inspelen

Op 30 mei jongstleden kwam Enexis met het bericht dat zij de netwerkkosten voor “grootverbruikers” willen verdubbelen van gemiddeld €425,- euro naar €850,- euro per jaar. In eerste instantie nog een “oneerlijke” kostenpost voor zonnepaneelbezitters en andere voorlopers van de energietransitie, maar dit biedt verder veel kansen voor particulieren om flink geld te besparen zelfs, dit is hoe.

Wat belangrijk is om te onthouden is dat de netbeheerkosten de afgelopen paar jaar al ontzettend zijn gestegen wegens de grote investeringen die de netbeheerder maakt in het elektriciteitsnet. De verwachting is dat deze kosten de komende jaren nog verder blijven stijgen dus deze verdubbeling in netbeheerkosten kunnen over 1 á 3 jaar al erg prijzig worden.

Enexis had daarbij ook vermeld dat zij bij “normaal”-en “laag” verbruikers van het energienet de kosten willen halveren, dus in plaats van €425,- gaan zij naar een tarief van €212,50. Volgens Enexis is het niet eerlijk dat laagverbruikers de onevenredige stress op het energienet door grootverbruikers moeten financieren en dat zij daarom tot deze conclusie zijn gekomen.

De verwachting is, net zoals bij de “terugleverkosten” dat de anderen gaan volgen zodra het eerste schaap over de dam is. Hierdoor gaan deze extra kosten snel een realiteit worden voor het gemiddelde huishouden.

 

Maar hier ligt ook een kans om geld op te verdienen!

Zoals eerder aangegeven gaat Enexis dus de netwerkkosten voor “normaal”-en “laag”verbruikers halveren, dus in plaats van €425,- zal dit rond de €212,50 worden. Buitendien is de verwachting ook dat deze kosten de komende jaren alleen maar hoger worden dus daarom het verschil ook een stuk groter tijdens deze “halvering van netwerkkosten”.

Maar, men kan van een grootverbruiker een kleinverbruiker worden door gebruik te maken van energieopslag middels een thuisbatterij en slim energiemanagement. Bijna alle stroom blijft dan binnenshuis en daardoor wordt het net veel minder belast waardoor men wordt gecategoriseerd als kleinverbruiker.

Dus in plaats van de €850,- zoals Enexis aangeeft gaat men €212,50 betalen. In essentie heeft men dus een korting van ongeveer €640,- per jaar waarvan wordt verwacht dat de besparing alleen maar groter wordt omdat de netbeheerkosten elk jaar gaan stijgen. Hierdoor is de investering in een thuisbatterij alleen op de besparing op netbeheerkosten al zeer interessant en dat staat los van andere voordelen zoals;

  • Meer energieonafhankelijk en immuniteit van de veranderende wet- en regelgeving
  • Gebruik van gratis zonnestroom wanneer de zon niet schijnt
  • Minder terugleverkosten omdat energie meer binnenshuis wordt gehouden
  • Back-up tijdens stroomstoringen
  • Verhoogde waarde van de woning
  • Meer en efficiënter gebruik van duurzame stroom

 

Wat belangrijk is om er bij te vermelden is dat Enexis niet zelf de maximale tarieven kan verhogen, dit wordt bepaald door de toezichthouder ACM. Indien deze wens van Enexis wordt goedgekeurd door de ACM, wat niet geheel onredelijk is kan men deze casus via de bovenstaande manier omdraaien tot een positief resultaat en een goedkopere rekening.