Fraunhofer LeTID-test bewijst topkwaliteit van IBC SOLAR zonnepanelen

Eigen merk modules van IBC SOLAR tonen in ‘Fraunhofer CSP’s LeTID’-test een bijzonder goede prestatie-stabiliteit verhouding aan.

 

IBC SOLAR maakt indruk met zijn zonnepanelen in een LeTID-test uitgevoerd door het Fraunhofer Center for Silicon Photovoltaics. De onderzoeksinstelling onderzocht in het bijzonder het vermogensverlies van de zonnemodules bij langdurige sterke lichtinval of hoge temperaturen. Alle door Fraunhofer CSP onderzochte IBC SOLAR zonnepanelen kenmerken zich door een zeer lage degradatie en hebben de testprocedure met uitstekende resultaten doorstaan.

Eind vorig jaar onderzocht Fraunhofer CSP alle huidige IBC SOLAR-moduletypes op gevoeligheid voor ‘Light and Elevated Temperature Induced Degradation (LeTID)’. Na de test kregen de IBC SOLAR-modules een kwaliteitscertificaat voor uitstekende LeTID-stabiliteit toegekend. LeTID wordt geactiveerd door overtollige ladingsdragers veroorzaakt door verlichting of door elektrische stroom bij temperaturen boven 50°C. Bij gevoelige modules leidt dit tot een vermogensverlies tot 10 %. Dit doet zich vooral voor bij PERC-zonnecellen. Het Fraunhofer Center heeft deze gevoeligheid voor degradatie de afgelopen jaren intensief onderzocht.

Voor het huidige onderzoek selecteerde Fraunhofer CSP 4 willekeurige PERC-modules van IBC SOLAR. Tijdens de test werden de modules gedurende een langere periode in een klimaatkamer blootgesteld aan verschillende omstandigheden en temperaturen. Om de meest realistische omgevingsomstandigheden te simuleren, moet de temperatuur van de module minstens 75°C bedragen en de vochtigheidsgraad 10 % terwijl de module aan een bepaalde stroom worden blootgesteld. De minimale testtijd bedraagt 324 uur (ongeveer 2 weken). De PERC-modules van IBC SOLAR doorstonden de extreme omstandigheden en presteerden met een bijzonder laag vermogensverlies. Dit resultaat bewijst de zeer lage degradatie van IBC SOLAR-modules gedurende de gehele levensduur.

“We zijn erg blij met dit uitstekende resultaat", zegt Stefan Horstmann, COO van IBC SOLAR AG. "Kwaliteit is voor ons meer dan alleen een belofte. De uitstekende prestaties van onze modules weerspiegelen niet alleen onze bedrijfsfilosofie, ze bewijzen ook dat onze uitgebreide maatregelen voor kwaliteitsgarantie van onze eigen merken vruchten afwerpen."

“Het is altijd prettig te mogen vaststellen wanneer modules zoals die van IBC SOLAR, goed presteren in onze tests. Het naleven van wereldwijde kwaliteitsnormen is van groot belang en dat geldt ook voor het zorgvuldig testen van de verschillende modulesʺ, zegt Dr. Bengt Jäckel, Teamleader Modules, Components and Manufacturing Group bij Fraunhofer CSP.

De wereldwijd geldende testspecificatie IEC TS 63342, waaraan IBC SOLAR al in een vroeg stadium heeft meegewerkt, dient als basis voor de test. De belangrijkste zorg van alle betrokkenen was en is het voor lange termijn kunnen waarborgen van kwaliteitsnormen in de fotovoltaïsche sector.