IBC SOLAR slachtoffer van fraude door ten onrechte verklaarde zonnepanelen

IBC SOLAR AG ondersteunt het Duitse parket om de situatie te onderzoeken

 

Bad Staffelstein / Duitsland, 25 november 2019
IBC SOLAR AG, een wereldleider in fotovoltaïsche (PV) systemen en energieopslag, wordt getroffen door frauduleuze zonnepanelen, die tussen maart 2015 en augustus 2016 in de EU werden geïmporteerd met valse certificaten. Het bedrijf zal claims indienen tegen de importeurs die hun zonnepanelen niet juist hebben ingeklaard. In het kader van een lopend onderzoek tegen de Chinese modulefabrikant Risen is het hoofdkantoor van IBC SOLAR in oktober jl. doorzocht door het Duitse parket. IBC SOLAR AG zal zijn volledige medewerking verlenen aan het Duitse Openbare Ministerie. In de loop van het onderzoek heeft IBC Solar vrijwillig en zonder dwang een garantstelling van zes miljoen euro vrijgesteld. 


"We zijn één van de slachtoffers van deze grootschalige fraude. We hebben alleen zonnepanelen van importeurs in de Europese Unie gekocht tegen redelijke marktprijzen. Voor zover ons bekend zijn deze modules al eerder ingeklaard. Daarmee hebben wij alles gedaan wat in onze macht ligt om de juiste oorsprongsverklaring van de goederen te garanderen. De douane heeft verschillende keren bevestigd dat de belastingregels correct zijn nageleefd. Als toonaangevend bedrijf voor fotovoltaïsche energie en energieopslag is het ook in ons belang dat de fraude tot op de bodem wordt uitgezocht.” aldus Udo Möhrstedt, CEO van IBC SOLAR AG. 
IBC SOLAR AG zal van haar kant dan ook claims indienen tegen de importeurs en leveranciers die, volgens de bevindingen van het Duitse parket, de bewuste oorsprong van de verkochte zonnepanelen "opzettelijk hebben verborgen”. IBC SOLAR AG zal daarom uitgebreide ondersteuning bieden aan de onderzoeksinstanties.