IBC SOLAR levert haar grootste ooit eigen verbruik systeem fotovoltaïsche dak

De door IBC SOLAR B.V.  geleverde 2,4 Megawatt zijn in de provincie Gelderland op 3 juni officieel in gebruik genomen.  Circa 75 procent van de geproduceerde groene stroom worden voor eigen gebruik ingezet, de rest wordt in het energienet gevoed.

Voor de installatie was Xperal verantwoordelijk, partner van IBC SOLAR B.V. In totaal werden er 9.240 modules geplaatst op de verschillende daken van de firma Plospan, een houtverwerkend bedrijf in Waardenburg. De installatie is hiermee de grootste PV-installatie bij een familiebedrijf in Nederland.

De groene gedachte past bij Plospan:  Het in vierde generatie gevoerde familiebedrijf recyclet houtafval tot bodembedekkings-materiaal voor dierenverblijven (paarden, vee en kleine huisdieren) en tot milieuvriendelijke brandstof in de vorm van hoogwaardige houtpellets. Het gebruik van solarstroom voor eigenverbruik is een deel van hun consequente duurzaam-heidsstrategie, waarmee Plospan bovendien puur geld verdient. Het bedrijf met ongeveer 70 medewerkers gebruikt de stroom voor haar eigen productieprocessen en verzorgt daardoor de machines en de logistiek met milieuvriendelijke energie.

Hierdoor worden de stroomkosten duidelijk verlaagd en zou de investering in de PV-installatie zich in rond tien jaar moeten amortiseren. In totaal produceert de PV-installatie rond 25 procent meer als Plospan verbruikt. Het overschot wordt aan het energienet geleverd. Deze hoeveelheid stroom is voldoende om 145 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.