IBC SOLAR installeert zonnepanelen op Hermitage Amsterdam

Een van de meest historische Amsterdamse gebouwen trekt een moderne hoed over z’n hoofd. Het gebouw van de Hermitage Amsterdam, dat stamt uit 1681, heeft recent 316 zonnepanelen op het dak laten plaatsen.

Amsterdam, 25 april 2019 – Een van de meest historische Amsterdamse gebouwen trekt een moderne hoed over z’n hoofd. Het gebouw van de Hermitage Amsterdam, dat stamt uit 1681, heeft recent 316 zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Op deze manier wil de Hermitage bijdragen aan de maatschappelijke beweging van verduurzaming en aan haar eigen groene ambities. Maar het verduurzamen van monumentale panden is niet eenvoudig. IBC SOLAR zorgt met de installatie van zonnepanelen op het dak van de Hermitage voor een veilige en kwalitatief hoge toevoer van duurzame stroom.
Veel musea zijn gevestigd in een monumentaal pand. Binnen de muren van musea worden veel kostbare kunstvoorwerpen huisgehouden die beschermd moeten worden tegen bijvoorbeeld schade door teveel of te weinig daglicht, maar ook het klimaat van de expositieruimtes moet goed worden gereguleerd om de waardevolle kunstwerken te conserveren. De Hermitage onderneemt duurzame initiatieven om aan deze uitdagingen te voldoen.
Zonnepanelen die bijdragen aan een optimaal museumklimaat
Voor het laatste vraagstuk levert IBC SOLAR een oplossing. Via geplaatste zonnepanelen wordt de cruciale luchtbehandelingsinstallatie van het rijksmonumentale pand deels gevoed door zonne-energie. De verwachting is dat er in het eerste jaar ruim 80.000 kWh duurzame elektriciteit kan worden opgewekt, wat ongeveer gelijkstaat aan 30 huishoudens (bron: NIBUD). Zodoende kan ook het klimaat van de expositieruimtes optimaal en duurzaam worden gecontroleerd en bieden de ruimtes een veilige thuishaven voor kunst. 
Sebastiaan Lagendaal, Hoofd Facilitaire Zaken & Veiligheid Hermitage Amsterdam: “Na een intensieve aanbesteding hebben we gekozen voor IBC SOLAR. Zij begrepen onze aanvullende eisen wat betreft de constructieve installatie van de PV-panelen en aanvullende brandveiligheidseisen. Als eigenaar van een rijksmonument wil je dat een partner met evenveel respect en zorg met je gebouw om gaat als je zelf doet. Ook al vraagt dat soms een andere aanpak of meer vooronderzoek dan gebruikelijk. IBC SOLAR durfde deze uitdaging met ons aan te gaan.”
Hoge moeilijkheidsgraad door monumentale eisen
Monumentale panden verduurzamen is vaak een ingewikkelde klus vanwege allerlei extra regelgeving en (kwaliteits-)eisen. De installatie van zonnepanelen heeft daarom doorgaans ook wat voeten in de aarde. Zo mogen de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte en zijn er vergunningen nodig voor de aanleg. Naast de extra regelgeving, kent een dergelijk project vanuit een bouwtechnisch perspectief ook een hogere moeilijkheidsgraad. Omdat er geen aanpassingen aan het monumentaal pand mogen worden gemaakt, zijn gebruikelijke installatietoepassingen als dakhaken niet mogelijk. Het gebouw kent ook nog eens verschillende dakvormen. Het IBC SOLAR TopFix 200 montagemateriaal biedt daarin oplossingen. Vanwege de hoge moeilijkheidsgraad heeft IBC SOLAR de kwaliteitsbewaking bij installatie verdubbeld. Alle handelingen werden minimaal twee keer gemeten, beproefd en gecontroleerd, zowel mechanisch als elektrisch. Na uitvoerig afstemmen en samenwerken met alle betrokken partijen is IBC SOLAR tot een hoogkwalitatieve installatie gekomen.
Harold Salden, Salesmanager IBC SOLAR Nederland: “De mooie uitdaging om een monumentaal pand uit 1681 te voorzien van zonnepanelen heeft IBC SOLAR met beide handen aangenomen. Door efficiënte klimaatbeheersing, isolatie en een meervoudig WKO gebruik met de naburige Hortus Botanicus weet de Hermitage vanaf heden haar energieverbruik nog meer terug te dringen en te verduurzamen. De zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid die de Hermitage nastreeft op gebied van duurzaamheid komt overeen met ons gedachtegoed. IBC SOLAR geeft de Hermitage garantie op de hoogste kwaliteit en is trots om deze installatie te hebben mogen realiseren op het mooie gebouw aan de Amstel.”