40 jaar IBC SOLAR - Baanbrekend op het gebied van duurzaamheid.

40 jaar geleden begon IBC SOLAR met een voor die tijd revolutionaire visie: We wilden iedereen gemakkelijk toegang geven tot de oneindige energie van de zon - voor een wereld die het waard is om in te leven. En we dragen deze visie nog steeds in ons hart. Als een van de eerste aanbieders van batterij- en fotovoltaïsche systemen hebben wij actief meegewerkt aan vele veranderingen in de industrie. Het is tijd om terug te kijken op onze mijlpalen en natuurlijk om vooruit te kijken naar een zonnige toekomst voor ons allemaal.  

Have sun! 

Uniek in zijn soort - onze Electro Fox.

E-mobiliteit uit 1992.
Zijn brandstof: schone zonne-energie, natuurlijk!

We hebben uw toestemming nodig om inhoud van YouTube te laden!

Onze oprichter Udo Möhrstedt was al in 1992 op de toekomst gericht. Hij bouwde een handvol VW Polo's om naar elektrisch aangedreven voertuigen. Sommige daarvan rijden vandaag nog steeds rond en maken het verhaal van e-mobiliteit tastbaar. Er moeten echter nog enkele uitdagingen worden overwonnen voor een alomvattende mobiliteitsrevolutie, en fotovoltaïsche energie zal in de toekomst een belangrijke rol spelen.

Onze verhalen

Beleef het IBC SOLAR verhaal met referenties.

In de 40-jarige geschiedenis van ons bedrijf zijn natuurlijk vele geweldige PV-systemen in alle groottes en in verschillende landen ontstaan. Hier geven wij een kort overzicht van enkele van onze oudste, grootste, mooiste en meest buitengewone systemen en luisteren wij naar wat onze partners en klanten te zeggen hebben.

Het zonnepark Gut Leimershof (Duitsland) heeft een vermogen van 13,8 MWp en bespaart ca. 7.500 ton klimaatschadelijke CO2. Met zijn elektriciteitsproductie voorziet het jaarlijks ca. 4.450 huishoudens van energie.

"Toen ik 12 jaar geleden besloot om een vrije veld zonnepark te bouwen, was ik op zoek naar een geschikte partner. Ik koos voor IBC SOLAR als een betrouwbaar en lokaal bedrijf. Ik wilde ook een mooi systeem dat mooi in het landschap zou passen."

Helmut Kann, eigenaar van de grond

Het Grand Palladium Resort & Spa, een vijfsterrenhotel in Hanover, Jamaica, heeft de solar revolutie in het Caribisch gebied ingeluid.  

Sinds 2014 voorziet een fotovoltaïsch systeem met een capaciteit van 1,6 MW op de daken van het hotelcomplex het resort voor het grootste deel van zijn stroom. 

In 2007 hebben wij met overwegend door regionale deelname het burgerzonnepark Großbardorf gebouwd. De installatie produceert ca. 25,6 miljoen kWh stroom en kan daarmee 7.000 huishoudens van energie voorzien. Ook na beëindiging van de subsidie uit de Wet Hernieuwbare Energie zal het zonnepark in bedrijf blijven en bijdragen aan de energie-onafhankelijke gemeente Großbardorf (Duitsland).

"70 procent meer dan berekend! Dat is het resultaat van het systeem in Großbardorf! Ik ben er trots op dat ik al sinds 2005 bij dit project betrokken ben. De prognose voor de uitbetaling tot 2021 was 1,9 miljoen euro! Vandaag zitten we op een totaal van 3,23 miljoen euro. Een echt succes!"

Reinhold Behr, Bestuur van de energiecoöperatie Großbardorf

De eerste dakinstallatie in Bad Staffelstein (Duitsland) werkt nog altijd goed sinds 30 jaar. De installatie van 1,2 kWp levert continu stroom en de 24 smalle Siemens-modules hebben slechts geringe vermogensverliezen.

"Dit jaar vierde onze PV-installatie haar 30e bedrijfsjaar. In die tijd heeft hij ongeveer 28.000 kWh zonnestroom opgewekt en hij werkt nog steeds perfect. Daarom blijven we hem ook na afloop van de terugleververgoeding gebruiken - nu echter voor ons eigen verbruik."

Walter Liebl, huiseigenaar

Om aan te tonen dat zonne-energie oneindig is, werden in 1991 bij de grensovergang Spielfeld in Oostenrijk 19 zonnewielen geïnstalleerd.

Elk kreeg zijn eigen PV-module en de opgewekte elektriciteit liet de zonnewielen draaien. Kunst en technologie werden gecombineerd tot een harmonieus geheel met symbolische effecten. 

In 1993 hebben wij een busstation in Oberstdorf (Duitsland) uitgerust met een systeem van 19 kWp en 360 zonnepanelen. Het systeem fungeerde als een solar tankstation, aangezien de opgewekte elektriciteit werd geleverd aan het openbare net van de elektriciteitsfabriek van Oberstdorf, waaruit de accu's van de elektrische bussen van het stadsverkeer werden opgeladen.

Zo leverde de fotovoltaïsche installatie ongeveer een derde van de elektriciteit die de elektrische bussen nodig hadden. Ook toen al maakte zonne-energie deel uit van het milieuvriendelijke vervoersconcept van het kuuroord.

De dakinstallatie op een industrieel gebouw in Ciudad Real (Spanje) bestaat uit in totaal 4.172 IBC SOLAR modules en beslaat een oppervlakte van een middelgroot voetbalveld.

Het systeem produceert ongeveer 1,4 gigawattuur milieuvriendelijke fotovoltaïsche elektriciteit per jaar.

In 1993 werd deze kleine centrale van 2,2 kWp gebouwd in Oostenrijk in de buurt van Salzburg.

Het PV-systeem dat in 2013 werd geïnstalleerd op een industrieel gebouw van autowasstraat Istobal, genereert ongeveer 2,8 miljoen kilowattuur per jaar.

Dit betekent dat het systeem 860 gezinnen of 25% van de bevolking van L'Alcúdia (Spanje) van stroom kan voorzien

In 1992 installeerden wij een klein systeem van 1 kWp met 36 modules in de Landesgartenschau in Ingolstadt (Duitsland).

Leren met zonne-energie: In 2002 hebben we de E.T.A. Hoffmann Gymnasium school in Bamberg (Duitsland) uitgerust met een 32 kWp daksysteem.

Onze vaste klant Miroslav Gutsalo is dolblij dat het systeem in het huis van zijn ouders in Bulgarije na 10 jaar nog steeds goed werkt.

De IBC Servemaster omvormer wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt, hoewel hij niet langer deel uitmaakt van ons assortiment. Mirsolav werkt nu voor onze partner Glorious Light in Varna.

Bijna 20 jaar geleden hebben we de daken van Stadtwerke Aachen (Duitsland) voorzien van PV-modules.

Het systeem had een totaal vermogen van 52 kWp en was een van de eerste grotere commerciële PV-installaties.

In 2009 hebben wij een zonnepark van 8 MWp gebouwd op het terrein van een voormalige Russische artillerie- en infanteriekazerne in Neustrelitz, Mecklenburg-Vorpommern (Duitsland). Hiermee kreeg het braakliggende militaire terrein een zinvolle nieuwe bestemming - milieuvriendelijke elektriciteitsproductie.

"De samenwerking bij het oplossen van de problemen tot aan de start van de bouw vormde de basis voor een succesvolle uitvoering. Het project blijft ook een speciale herinnering omdat er nooit meer zo'n soepel proces is geweest in projecten met andere investeerders tot ik in 2015 met pensioen ging."

Lothar Richter, projectontwikkelaar

Het fotoltaïsche hybride systeem levert schone zonne-energie aan het onderzoeksstation van de Seychelles Islands Foundation (SIF) op het paradijselijke atol Aldabra. Het 12-koppige SIF-team houdt zich voornamelijk bezig met het onderzoek naar en het behoud van het koraalrif, dat sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Goed voor het milieu, want het onderzoeksstation bespaart nu 99% op diesel. Een zeldzame reuzenschildpad van de Seychellen kwam ook even langs toen de installatie werd gebouwd.

Het historische stadje Grimmen in Mecklenburg-Vorpommern (Duitsland) heeft ondanks zijn noordelijke ligging hoge instralingsswaarden. Ons zonnepark van 6,2 MWp is gebouwd op een voormalige kleistapel. Het terrein was niet langer geschikt voor landbouwgebruik of woningbouw.

Het zonnepark geeft de bodem nu de tijd om te regenereren en kan dan voor andere doeleinden worden gebruikt. 

Het zonnepark in de provincie Udine (Italië) heeft een oppervlakte van 32 hectare en werd in 2011 aan Allianz verkocht. Als hoofdaannemer nam IBC SOLAR de planning en het projectmanagement op zich, evenals de goedkeuringsformaliteiten voor het grootschalige project.

Vandaag zorgt IBC SOLAR nog steeds voor het onderhoud en de instandhouding van de fotovoltaïsche centrale.

Wij hebben een 2 MW PV-systeem geïnstalleerd voor een klant direct naast de start- en landingsbaan op de luchthaven van Düsseldorf (Duitsland).

Het doel was om de CO2-voetafdruk van de luchthaven te verkleinen.

De ongeveer 500 inwoners van Douar Arzan, een dorp aan de voet van het Atlasgebergte (Marokko), moeten in de zomer vechten voor elk druppel water. Tot 2012 werd het water uit een put over een afstand van 150 meter in een verhoogde tank gepompt met behulp van een dieselgenerator. Vervolgens installeerden we 20 IBC SOLAR modules met een speciaal montagesysteem voor de berghelling, die bestaat uit leisteen, zand en rotsen.

Het PV-systeem levert nu voldoende stroom om de waterpomp zelfstandig te laten draaien. Parallel aan de loop van de zon onttrekt hij ongeveer 22 kubieke meter water per dag bij een pomphoogte van 150 meter. Gezinnen uit twee dorpen kunnen nu naar behoefte water uit de waterreserve halen.  

In 2014 werd in Polen een van de grootste fotovoltaïsche systemen van dat moment gerealiseerd in het gloednieuwe Oost-West ontwerp, met een vermogen van 237 kWp. Bijna 1.000 zonnepanelen op het dak voorzien het Instituut voor Tandheelkunde van het Centraal Klinisch Ziekenhuis in Łód van groene energie.

In datzelfde jaar won IBC SOLAR de Intersolar Award voor dit revolutionaire systeemontwerp voor het optimaliseren van het eigen verbruik.

De zonne-energiecentrale in As Galegas (Portugal) heeft een nominaal vermogen van 2,3 MWp. Om dit te bereiken werden 9.600 polykristallijne modules van IBC PolySol 240MS geïnstalleerd.

Met een geschatte jaarproductie van 3.500 MWh kan de fotovoltaïsche centrale ongeveer 1.500 gezinnen van schone elektriciteit voorzien en daarbij ongeveer 1.640 ton aan milieubelastende CO2-uitstoot besparen.